Et nyt forskningsprojekt skal sikre bedre hjælp til sårbare og udsatte borgere.

Hver dag bliver AMK-vagtcentralen i Præhospitalet i Region Midtjylland nemlig kontaktet af borgere, der ringer 1-1-2, selvom de hverken har brug for ambulancer eller sundhedsfaglig vejledning.

Projektet skal derfor skabe ny viden og gøre alarmcentralen bedre i stand til at hjælpe de sårbare og udsatte borgere, der ikke har behov for sundhedsfaglig hjælp.

– Det er et vigtigt projekt, som kan bidrage med viden og indsigt i en gruppe af borgere med komplicerede behov. Samtidig får vi mulighed for at udvikle og implementere løsninger, der kan gøre en reel forskel for borgerne og sundhedsvæsnet, siger Ulla Væggemose, som er forskningsleder i Præhospitalet.

Nye redskaber

Blandt andet får medarbejderne i AMKvagtcentral en ny spørgeguide, som de kan bruge ved opkald fra sårbare borgere, hvor der ikke er brug for ambulancer eller sundhedsfaglig vejledning.

Derudover indleder Præhospitalet et samarbejde med NGO’en Social Sundhed, som hjælper mennesker i sårbare og udsatte positioner med at navigere i sundhedsvæsenet. De skal blandt andet efteruddanne medarbejderne i vagtcentralen, så de bliver endnu bedre til at håndtere denne type af opkald.

De aktuelle borgere vil som en del af projektets senere faser desuden blive tilbudt at komme i kontakt med organisationens frivillige, som har erfaring med opgaven.

– På den måde kan vi tilbyde relevant hjælp og støtte til de borgere, som ikke nødvendigvis har brug for Præhospitalet, men kan have gavn af støtte og opfølgning til at navigere videre i systemet, siger psykolog, ph.d. og lektor Tine Bennedsen Gehrt, som står i spidsen for forskningsprojektet.

Projektet starter allerede i første kvartal i år og løber frem til 2028. Undervejs bliver det fulgt og målt på forskellige parametre i forhold til virkning af de nye tiltag.

Det er finansieret via en bevilling på 2,45 millioner kroner fra Regionsrådet i Region Midtjylland, som blev givet ved regionsrådsmødet den 18. december 2024.

Kontakt

Lektor Tine Bennedsen Gehrt

Mail: tingeh@rm.dk

Kommunikationskonsulent Mads Gregersen

Tlf.: 2055 7015,
Mail: madsgg@rm.dk