Kristian og Rasmus tager ny bacheloruddannelse i paramedicin
De to paramedicinere Kristian og Rasmus er begyndt på deres efteruddannelse til bachelorer med speciale i paramedicin fra universitetet i Limerick, Irland.
- Det er fantastisk at være paramediciner, og jeg vil gerne blive endnu bedre og tilbyde patienterne endnu mere, lyder det fra Rasmus Raabjerg Krogh.
Bedre opgaveløsning, udvikling af den præhospitale sektor og et stærkere teoretisk fundament.
Det er bare nogle af de gode grunde til, at Rasmus Raabjerg Krogh og Kristian Winther har valgt at læse en bacheloruddannelse i paramedicin som en del af pilotprojektet Future Paramedics.
- Det er fantastisk at være paramediciner, og jeg vil gerne blive endnu bedre og tilbyde patienterne endnu mere. Og her er det en stor hjælp at udvide sit teoretiske fundament, siger Rasmus Raabjerg Krogh, som har kørt ambulance i 15 år.
Klædt på til studielivet
De to dygtige paramedicinere fra Præhospitalet i Region Midtjylland skal de næste to år dygtiggøre sig inden for sundhedsvidenskab – dels via online-moduler og dels via undervisning på University of Limerick i Irland.
I starten af september vendte de hjem fra deres første ophold på universitet, hvor de skal undervises i én uge hvert semester. Her har de fået en "flyvende start på studielivet," fortæller Kristian Winther. De er landet i en klasse med 20 danskere, 3 islændinge, 1 japaner og 40 irere i alderen 20-55 år.
- Universitet har brugt en del tid på at klæde os på til at være selvstændige studerende. Vi har fået introduktion til forskning, akademisk litteratursøgning, programmer til mindmaps og reference-skrivning. De faglige forelæsninger har mest omhandlet geriatri, som er fokuspunktet for vores kommende to eksamensopgaver. Selve campus er stort og meget flot, siger Kristian Winther.
Resten af semesteret består af selvstudie med to ugentlige afleveringer i generel anatomi og fysiologi. Derefter venter der én større eksamensaflevering i slutningen af hvert af de to moduler.
Styrker paramedicinerfaget til fremtiden
Efteruddannelsen er blandt andet finansieret med støtte fra TrygFonden og er et samarbejde mellem de fem regioner og private ambulanceoperatører i Danmark. Målet er, at uddannelsen skal bidrage til at styrke paramedicinerfaget og de mange nye opgaver, som skal løses af ambulancetjenesterne i fremtiden.
Ifølge ambulancechef Jan Kjær Madsen er videreuddannelse af medarbejderne en vigtig del af Præhospitalets opgaver.
- Vores kolleger har fået en enestående chance for at erhverve sig ny faglig viden og udvikle sig. Det er en mulighed, som vi naturligvis støtter og ser som yderst værdifuld. Vi ser frem til at følge deres udvikling og bruge deres erfaringer, viden og input til en kvalificeret dialog om paramedicinernes uddannelse og faglige udviklingsmuligheder, siger Jan Kjær Madsen.
For Kristian Winther er der ingen tvivl om, at det akademiske spor er den rigtige vej frem for paramedicinerne.
- Jeg mener, at vores profession har et fremtidig behov for en akademisk brobygning, hvis vi selvstændigt skal kunne iværksætte forskning og varetage flere kliniske specialopgaver. Future Paramedics tager hul på dette pionerarbejde på et nationalt plan med international videbegær, fortæller Kristian Winther.