16. september 2021

Zoll-superbrugerne Nor Vangsgaard og Anders S. Jeppesen viser de nye defibrillatorer frem

Zoll-superbrugerne Nor Vangsgaard, Præhospitalet, og Anders S. Jeppesen, Falck, viser den nye defibrillator frem. Foto: Præhospitalet/Kenneth Damholdt

Fra 1. december får alle ambulancer og akutlægebiler i Region Midtjylland skiftet deres defibrillatorer fra nuværende Lifepak 15 til en Zoll defibrillator.

Det nye udstyr får gode karakterer af ambulance instruktør i Falck, Anders S. Jeppesen og ambulancefaglig vejleder i Præhospitalet, Nor Vangsgaard. De har begge været på superbrugerkursus, og er nu klar til at undervise kollegerne; for det kræver både tilvænning og uddannelse, hvis de skal have fuldt udbytte af det nye redskab.

Vægten er naturligvis et uomtvisteligt plus. Med fuld oppakning er Zoll fire kilo lettere end Lifepak's ca. 12 kilo. Men Anders og Nor er mere optaget af de nye muligheder, som Zoll giver i arbejdet. Den kan alt det samme som Lifepak – og så kan den noget mere.

Feed-back med det samme

- Den kan give feed-back onsite: "Trykker jeg hårdt nok, trykker jeg hurtigt nok – eller for hårdt eller for hurtigt, og giver jeg recoil og slipper brystkassen mellem hvert pres?". Det kan den give svar på, mens jeg arbejder med patienten. Det er både trygt for mig, og kan give en bedre kvalitet for patienten, siger Nor.

Med Zoll kan man få live feed-back under hjertemassagen

Med Zoll kan man få live feed-back på hjertemassagen. En vigtig del af brugeruddannelsen er derfor at træne HLR med feed-back, så det nye værktøj bliver en naturlig del af hjertestopbehandlingen. Foto: Præhospitalet / Kenneth Damholdt

Anders er enig. Samtidig fremhæver han, at Zoll kan registrere og vise patientens underliggende hjerterytme, mens man arbejder med Hjerte-Lunge-Redningen (HLR), og dermed give en indikation af, hvor meget liv der er i hjertet.

- Det betyder meget for mig, når jeg står med patienten. Ikke fordi jeg skal gøre noget anderledes. Men det gør, at jeg kan være bedre mentalt forberedt på patientens status, når vi stopper med hjertemassagen, forklarer han.

Nye rutiner

Nogle af de nye funktioner i Zoll kræver, at ambulancepersonalet finder nye rutiner, når de skal arbejde med maskinen. Ikke mindst feed-back funktionen vil indebære, at man arbejder anderledes, hvis man skal have glæde af den on-site.

- Man kan ikke både arbejde med HLR og holde øje med maskinen. Her er der brug for at makkeren holder øje og videreformidler maskinens målinger, siger Anders.

Pille og prøve

Det siger sig selv, at defibrillatoren er i brug i nogle af de mest skarpe situationer. Der hvor man virkelig har brug for at være tryg ved sit udstyr. Derfor kan Anders og Nor ikke understrege godt nok, at ambulancepersonalet skal lære Zoll rigtig godt at kende, inden det er dem, der er i bilerne 1. december.

Skærmbillede af EKG-12 i Zoll

Zoll X-series har en lidt anderledes tilgang til blandt andet optagelse af EKG-12. For eksempel bliver det muligt at se alle 12 afledninger direkte på skærmen, og herefter vælge det bedste udsnit før det udskrives. Foto: Præhospitalet / Kenneth Damholdt.

- Det vil opleves som et stort skifte for mange. Selvom jeg synes, Zoll er ret intuitiv at bruge, så er det jo et anderledes værktøj, og den kan godt se lidt teknisk ud ved første øjekast. Knapperne sidder andre steder, og skærmbilledet er anderledes. Alt det kræver tilvænning. For det vil jo være træls at bruge tid på at finde relevante knapper og funktioner, når man er ude hos patienten, siger Nor.

Fra først i oktober vil der være en Zoll på alle baserne, og både hun og Anders opfordrer kollegerne til at benytte muligheden for at pille og prøve maskinen, når de har lidt ventetid. Kun på den måde, kan de få ejerskab til den.


Opret en kommentar

ReCAPTCHA ikke løst
Ingen kommentarer

{{comment.PostTitle}}


{{comment.PostDate.substr(0,5)}} kl. {{comment.PostDate.substr(6,11)}} af {{comment.PosterName}}