Ved behov for akut hjælp skal du ringe 1-1-2. Når du ringer 1-1-2, får du først fat i Politiets alarmcentral. Hvis dit opkald drejer sig om sygdom eller ulykke bliver du straks stillet om til en sundhedsfaglig medarbejder i Region Midtjyllands AMK-vagtcentral. AMK står for "Akut Medicinsk Koordinering".

Bevar roen og svar på spørgsmålene

Den sundhedsfaglige medarbejder stiller en række spørgsmål for at finde ud af, hvad der er sket og hvilken hjælp, du har brug for.

Måske har du allerede fortalt det til politiet, men medarbejderne på AMK-vagtcentralen har brug for at høre det direkte fra dig for at kunne tage stilling til, hvilken hjælp du har brug for og/eller give dig sundhedsfaglig vejledning over telefonen. På den måde sikrer AMK-vagtcentralen, at de patienter, der har det mest akutte behov, får hjælp først.

De sundhedsfaglige medarbejdere har stor erfaring og bruger en guide, som hjælper dem til at vurdere, hvad du har brug. Guiden er et medicinsk beslutningsstøtteværktøj, som er testet grundigt og bruges i alle landets AMK-vagtcentraler.

Vi guider dig i telefonen indtil hjælpen er fremme

Du skal ikke være bange for at spilde kostbar tid, mens du taler med den sundhedsfaglige medarbejder på AMK-vagtcentralen. Han eller hun arbejder tæt sammen med en teknisk kørselsdisponent, som sender hjælpen afsted, mens I taler i telefon.

Hvis du ringer 1-1-2 i tilfælde af hjertestop, får du instruktion i førstehjælp og hjertelunge-redning. Du skal ikke være bange for at gå i gang. Det vigtigste ved hjertestop er, at der gives førstehjælp på stedet.

Har du læst folderen?

Præhospitalet har i 2016 husstandsomdelt en folder om, hvad der sker når du ringer 1-1-2. Klik på billedet til højre og læs den gerne igen.

Læs folder

...
- Borgerne er jo vores øjne og ører ude på stedet. De skal vide, at vi stiller spørgsmål for at hjælpe dem, og at vi bliver i telefonen og rådgiver dem indtil ambulance eller anden hjælp er fremme, hvis det er nødvendigt.

Trine Agerskov, (tidligere) leder af sundhedsfaglige medarbejdere.